Zonnepanelen

Zonnepanelen (ook fotovoltaïsche of PV-installaties genoemd) zetten licht om in elektriciteit die u meteen kunt gebruiken.

Een installatie bestaat uit de zonnepanelen zelf, een montagesysteem om de panelen op het dak te plaatsen, bekabeling en minstens één omvormer die de opgewekte gelijkstroom omzet in bruikbare wisselstroom.

Na de omvormer moet een productiemeter of groenestroommeter worden geplaatst die de elektriciteit meet die de zonnepanelen opwekken. Op basis van deze meterstanden worden groenestroomcertificaten toegekend.

Na de productiemeting kan de opgewekte elektriciteit ter plaatse verbruikt worden door uw televisie, wasmachine, verlichting, …. Overtollige stroom wordt naar het net gestuurd.

Kostprijs en Terugverdientijd

Meer informatie over de kostprijs van zonnepanelen vindt u bij het Vlaams EnergieAgentschap.
Op hun website www.energiesparen.be kunt u ook uw persoonlijke terugverdientijd berekenen.

Hou voor maximaal rendement rekening met de oriëntatie en de hellingsgraad van de zonnepanelen, en vermijd beschaduwing. Schaduw van (toekomstige) gebouwen, (groeiende) bomen en schoorstenen verminderen de opbrengst van uw zonnepanelen.

Voor een optimaal rendement moeten de panelen tussen het zuidoosten en zuidwesten gericht zijn, onder een hoek van 15° tot 50°. Wij bezorgen U alle nodige know-how voor een optimaal gebruik van uw zonnepanelen.